07-07-2014 07:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Van het wereldwijde totaal van $ 7.700 mrd aan investeringen in nieuwe elektriciteitsproductie tot 2030, zal ruim twee derde naar duurzame technologie gaan.

Een analyse van onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF) wijst uit dat de dalende kosten voor hernieuwbare technologie hierin de belangrijkste factor zijn. Ook al schroeven landen als Duitsland en de VS hun stimuleringsbeleid terug, de duurzame energiemarkt is inmiddels volwassen genoeg om zelf te concurreren met fossiele bronnen.

Het aandeel fossiel in de wereldwijde energieproductie zal daarmee dalen van de huidige 64 procent naar 46 procent, aldus BNEF. Zon en wind zullen tezamen toenemen tot 16 procent in 2030, vergeleken met 3 procent dit jaar. Waterkrachtcentrales zullen het grootste deel van de duurzame energieproductie op zich nemen.

 

CO2-uitstoot

 

Met de opkomst van duurzame energiebronnen zal ook de globale CO2-uitstoot langzaam afvlakken. “Wat we zien is dat de wereldwijde CO2-uitstoot afkoerst op een piek tegen het einde van het volgende decennium,” aldus Michael Liebreich van BNEF. “De piek wordt naar achteren verschoven doordat snel groeiende ontwikkelingslanden zowel hernieuwbare als fossiele capaciteit blijven bouwen.”

BNEF schat dat er tot 2030 5.000 gigawatt aan stroomcapaciteit zal worden toegevoegd, waarvan kolen, olie en gas ongeveer 1.073 gigawatt voor hun rekening nemen. Gasgestookte centrales zullen daarbij het meest populair zijn, door hun flexibiliteit en de ontdekking van schaliegas. Kolencentrales zullen, vooral in Europa en de VS, in absolute aantallen teruglopen door strengere emissieregels.

Bron: Bloomberg | Foto: RightBrainPhotography via Flickr.com