13-07-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Voor de kust van Australië zal één van de grootste golfslagenergieparken ter wereld worden ontwikkeld.

Het Amerikaanse Lockheed Martin werkt samen met Ocean Power Technolgies (OPT) om een gigantisch energiepark te bouwen voor de zuidelijke kust van Australië. Het gebruik van golfslag als natuurlijke energiebron om elektriciteit op te wekken is revolutionair.

Golfslag als onuitputtelijke energiebron

De eeuwige deining van de zee. Voor iemand zonder zeebenen een kwelling, voor de golfsurfer een lust. Maar kan energie uit golfslag ook de oplossing zijn voor het groeiende energieprobleem? Is de kracht van de oceanen een reëel alternatief voor andere energiebronnen? Het Engelse bedrijf Ocean Power Technolgies denkt van wel. Het bedrijf is gespecialiseerd in het opwekken van energie door middel van golfslag.

Powerboeien

Het bedrijf wekt energie op door gebruik te maken van de PowerBuoy, een boei die op volle zee kan worden uitgezet. De PowerBouy is is een volledig autonoom apparaat dat elektriciteit opwekt door middel van een hydraulisch systeem. Het apparaat drijft op de golven en is verankerd aan de bodem van de zee. Opwekking van energie gebeurt doordat een generator aangedreven wordt door het stijgen en dalen van de boei die drijft op de golven. De opgewekte elektriciteit wordt naar de kust getransporteerd door middel van onderzeese kabels.

Kortgezegd komt het erop neer dat de boei is als een reusachtige dynamo die wordt aangedreven door de deining van de zee.

Energie voor 10.000 huishoudens

Het project bestaat uit 45 boeien die in zee gelegd zullen worden. Tezamen zullen deze boeien 19 megawatt produceren. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van 10.000 huishoudens. In de toekomst zal het project mogelijk uitgebreid worden tot 100 megawatt. Het project heeft een financiering van US 67 miljoen dollar gekregen van het Australische ministerie van Grondstoffen, Energie en Tourisme.

Nieuwsgierig geworden naar de werking van de PowerBouy? Zie het filmpje hieronder

Bron: Gizmag

Foto: Key Lime Pie Yumyum's