07-07-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zweden hoeft geen subsidie te verlenen aan buitenlandse producenten van duurzame energie. Dat heeft het Europese Hof vorige week bepaald.

Het betreffende windpark van Finse windenergieproducent Alands Vindkraft AB levert stroom aan het Zweedse net, maar staat op Finse bodem. Omdat de turbines bijdragen aan de duurzame energiedoelstellingen van Zweden meent het bedrijf aanspraak te maken op een subsidie, maar dat weigert Zweden. Alands Vindkraft AB stapte daarop naar de rechter.

De uitspraak van vorige week door de hoogste Europese rechter stelt Zweden nu in het gelijk. De regering hoeft alleen binnenlandse duurzame energieprojecten te steunen. De uitspraak is een ondersteuning van het huidige Europese systeem, waarin landen bepalen op welke manier ze subsidie verlenen.

Dat is slecht nieuws voor de ontwikkeling van duurzame energie, meent energiedeskundige Jared Braslawsky van RECS International. Hij zegt in NRC Handelsblad dat het beleid protectionisme stimuleert. Landen stimuleren nu het opwekken van hernieuwbare energie in eigen land. Dat kan efficiënter door de energie te produceren waar deze het best winbaar is, aldus Braslawsky. Zo zou zonne-energie het best opgewekt kunnen worden in zuidelijke landen en windenergie in het noorden.

RECS International is de vereniging voor bedrijven die handelen in hernieuwbare energiecertificaten.

Bron: Bloomberg, Groene Courant | Foto: Dennis Jarvis via Flickr