23-03-2018 08:00 | Door: Britt van den Elshout

De bouw van het grootste zonnepanelendak van Nederland start begin april, op het dak van een distributiecentrum in Venlo. Op het dak worden ruim 28.000 zonnepanelen geplaatst.

Energiebedrijf Etriplus ontwikkelde het plan en KiesZon, dochterbedrijf van energieleverancier Greenchoice, neemt de verdere ontwikkeling en realisatie van het project op zich. Met dit single roof zonnestroomproject stoot Venlo distributiecentrum Rhenus in Eindhoven van de troon. KiesZon realiseerde daar eind vorig jaar een zonnepanelendak met ruim 15.000 panelen.

Het dak van het distributiecentrum heeft een oppervlakte van meer dan 80.000 vierkante meter en zal na oplevering bijna volledig voorzien zijn van zonnepanelen. De panelen leveren circa 7 megawattuur aan energie per jaar op, genoeg voor 2.000 huishoudens. Het distributiecentrum neemt echter de helft van de opgewekte energie zelf af. Het overige deel wordt aangeboden aan bedrijven en bewoners in de regio.

Lees ook: Klanten Greenchoice kiezen voortaan zelf hun stroombron​

Duurzame ontwikkeling van Greenport Venlo

Het distributiecentrum ligt in de regio Greenport Venlo. Deze regio is sterk in ontwikkeling en bestaat uit bedrijventerreinen, natuurlandschappen en een campus. Duurzaamheid is een belangrijke pijler in deze regio. Ruud van Heugten, directeur Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo, spreekt van een mijlpaal. “Greenport Venlo heeft de ambitie om in het gebied zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. De grote daken van distributiecentra lenen zich bijzonder goed voor zonnepanelen. We beschouwen dit dan ook als een grote stap in de duurzame ontwikkeling van Greenport Venlo.”

Het zonne-energieproject wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg. Verder sluiten Etriplus en KiesZon de zonnepanelen naar verwachting dit jaar nog aan op het net.

Lees ook:

Bron: Etriplus/KiesZon | Foto: Adobe Stock