11-07-2014 12:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De afvalsector produceert steeds meer groen gas. Nederland telt inmiddels negen gft-vergisters die organische reststoffen omzetten. De sector wil de opbrengst de komende jaren verhogen.

In 2012 produceerde de afvalsector in totaal 12 miljoen kuub groen gas uit mest, gras en andere makkelijk vergistbaar restafval, een miljoen kuub meer dan in de twee voorgaande jaren. Dat meldt de stichting Groen Gas Nederland op zijn website. Gft-vergisters zijn niet geschikt voor houtafval en andere plantenresten met een hoog cellulosegehalte. Van dit restafval wordt bio-ethanol gemaakt.

 

Productie

 

De afgelopen zes jaar zijn negen zogeheten gft-vergisters gebouwd. De laatste komt in de loop van dit jaar online. De productie is in die periode verschoven van groene stroom naar biogas. Dat is aantrekkelijker, omdat bedrijven het direct kunnen leveren aan het landelijke aardgasnet.

Gft-afval is in de vergisters ook te verwerken tot alternatieve brandstof voor auto's. Compressed natural gas (CNG) zorgt voor minder uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden. In Nederland rijden talloze vuilniswagens rond op het gft dat ze zelf hebben opgehaald, zegt de stichting.

 

Efficiëntie

 

Bestaande installaties kunnen nog efficiënter draaien als de aanvoer van gft-afval toeneemt. Een derde belandt nog altijd bij het restafval. Ook zonder intensievere inzameling is er ruimte voor groei. Het grootste deel van het ingezamelde gft komt niet terecht bij de vergisters, maar op de composthoop.

Eerder gaf de Routekaart van het Groen Gas Forum al aan dat biogas in 2020 zo'n 7 procent van de hernieuwbare energiebronnen kan innemen. Dat is de helft van de 14 procent groene energie die is afgesproken in het Energieakkoord.

Bron: Stichting Groen Gas | Foto: Stichting Groen Gas