30-03-2018 14:17 | Door: Britt van den Elshout

Twintig zorg- en ziekenhuizen krijgen via het initiatief ZonOpZorg circa 14.000 zonnepanelen op hun daken. Op deze manier kunnen zorginstellingen gebruik maken van duurzame energie zonder dat hen tijd of geld kost.

ZonOpZorg is een samenwerking tussen Urgenda en ZonnepanelenDelen. De SDE+-subsidie is inmiddels toegekend en het overige geld wordt via crowdfunding opgehaald. “Het is een prachtige versnelling”, stelt directeur Marjan Minnesma van Urgenda. “Er zijn in zo’n korte tijd nog nooit zo veel zonnepanelen in één keer bijgekomen in de zorg.”

Winst voor zorghuizen en de omgeving

Ook buurtbewoners kunnen profiteren van het zonne-energieproject. Wanneer zij bijdragen aan de financiering van de zonnepanelen ontvangen ze 3 tot 5 procent rente per jaar. Na 15 jaar zijn de investeringen terugbetaald en krijgen de beleggers hun inleg terug. Dan kunnen de zorginstellingen nog jaren gratis profiteren van duurzame stroom.

ZonOpZorg heeft in 2016 al drie succesvolle projecten gerealiseerd waarbij bijna 1.400 zonnepanelen zijn gelegd op zorghuizen. Het doel van ZonOpZorg is om de taken uit handen te nemen van de zorg- en ziekenhuizen, zodat zij zich volledig kunnen focussen op de zorg. Daarnaast zullen de elektriciteitskosten dalen, waardoor er meer geld beschikbaar komt voor zorgtaken. Elke zorginstelling met een geschikt dak komt hiervoor in aanmerking.

Lees ook:

Bron & Foto: Urgenda