03-04-2018 10:32 | Door: Hidde Middelweerd

De Vlaamse regering stelt € 6 mln beschikbaar voor het installeren van drijvende zonnepanelen op wateroppervlaktes die geen andere functie (meer) vervullen.

Dat meldt Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie, op zijn website.

Drijvende zonnepanelen

Drijvende zonnepanelen brengen verschillende voordelen met zich mee. Zo verwacht men dat zonnepanelen op het water meer duurzame energie zullen leveren, dankzij de weerkaatsing van zonlicht op het water. Het water zorgt daarnaast voor natuurlijke koeling van de zonnepanelen.

Inmiddels wordt er op verschillende plekken in de wereld op drijvende zonnepanelen ingezet, met China als koploper. Daar is namelijk het grootste drijvende zonnepark ter wereld te vinden: 40 megawatt. Later dit jaar komt een nog groter drijvend zonnepark online in China: 150 megawatt.

Ook in Nederland zijn inmiddels projecten met drijvende zonnepanelen te vinden. Zo realiseert de lokale energiecoöperatie Lingewaard Energie een drijvend zonnepark van 6.150 zonnepanelen in Gelderland. In de Slufter, het depot voor verontreinigde baggerspecie op de Maasvlakte, ligt momenteel ook een testinstallatie met drijvende zonnepanelen. Mocht de test succesvol zijn, dan is er plek voor nog eens 500.000 zonnepanelen in de Slufter.

Zonnepanelen op de Noordzee

Nederland werkt daarnaast aan een wereldwijde primeur: de eerste drijvende zonnepanelen op zee. Een consortium van Nederlandse partijen werkt aan een dergelijk zonnepark. Een zonnepark op zee is een stuk uitdagender, aangezien de zee veel onstuimiger is dan stille wateren.

Zonne-energie in België

In België ligt de focus dan ook op meertjes en vijvers, die momenteel geen andere functie vervullen. Tommelein wijst bijvoorbeeld op een put die ontstaan is door zandwinning: “Dat is geen recreatief meer en ook geen natuurgebied. Dat is gewoon water dat daar staat en waar zonnepanelen kunnen worden geplaatst.”

Bron: Bart Tommelein | Foto: Adobe stock