13-07-2012 11:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Deze week bracht minister Verhagen van EL&I een werkbezoek aan de bijzondere Nederlandse gemeenten Saba, Sint Eustatius en Bonaire voor een duurzamere energievoorziening.

Het is de bedoeling dat op Saba en Sint Eustatius komend jaar windmolens worden geplaatst die in een derde van de energiebehoefte van deze eilanden gaan voorzien. Op dit moment zijn zij nog geheel afhankelijk van de import van diesel.

Windenergie

Tijdens het bezoek was de minister op Saba en Sint Eustatius om mogelijke locaties voor de windmolens te bekijken. Daar zegde hij financiële steun toe voor de plaatsing van de windturbines.

Deze maand zullen er windmetingen worden verricht om de meest geschikte locatie voor de turbines te vinden. Het gaat om drie turbines per eiland die speciaal zijn ontworpen om de zware orkanen die in het gebied voorkomen te doorstaan.

Elektrisch vervoer

Daarnaast bezocht Verhagen Bonaire, waar windenergie al in een derde van de energie voorziet. Verhagen sloot een overeenkomst met WEB, het energiebedrijf van het eiland, om het bedrijf financieel door te lichten en efficiënter te gaan managen.

Ook opende hij de eerste elektrische laadpaal van het eiland, dat met steun van het ministerie is geplaatst. Deze zal gebruikt worden voor het opladen van elektrische tuktuks en fietsen. De paal is bedoeld als impuls voor de uitbreiding van elektrisch vervoer op Bonaire.

Curaçao en Aruba

Ook op andere eilanden in Caribisch Nederland wordt geëxperimenteerd met hernieuwbare energie. Duurzaambedrijfsleven schreef eerder over EcoPark Curaçao, waar onder andere gebruik wordt gemaakt van toepassingen met oceaanwater. Op Aruba komt een solarparkeerplaats, die een volledig duurzame wijk van energie gaat voorzien.

Bron: Rijksoverheid

Foto: Hans Tijssen