16-04-2018 15:00 | Door: Britt van den Elshout

Shell adviseert zijn aandeelhouders om op de komende aandeelhoudersvergadering tegen de resolutie van aandeelhouder Follow This te stemmen. In de resolutie wordt Shell opgeroepen om zich aan de klimaatdoelen te houden.

Volgens de olie- en gasmaatschappij is de resolutie onnodig, omdat het bedrijf al eerder een aanpak heeft gekozen die breder en vooruitstrevender is. Dat heeft Shell vanmorgen bekend gemaakt.

De resolutie van Follow This vraagt Shell om concrete en kwantificeerbare doelen te stellen over de CO2-uitstoot. Deze doelen moeten in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs, om de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden.

Follow This wil Shell vergroenen

In een rapport dat Shell recent heeft uitgebracht, zegt Shell in 2070 nog steeds een rol te zien voor fossiele brandstoffen. Wel wil de olie- en gasmaatschappij in 2050 haar CO2-voetafdruk hebben gehalveerd. Volgens Follow This is dat echter niet genoeg. Mark van Baal, oprichter van Follow This, stelt dat dit in de praktijk uitkomt op een reductie van 25 procent, omdat de vraag naar energie de komende jaren zal oplopen. Deze doelstelling zal daarom niet voldoende zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Follow This probeert Shell al langere tijd te vergroenen. Eerdere resoluties van de activistische aandeelhouder werden echter steeds met een grote meerderheid weggestemd. De aandeelhoudersvergadering voor de huidige resolutie vindt plaats op 22 mei.

Mogelijke rechtszaak milieudefensie 

Milieudefensie gaat nog een stap verder dan Follow This. Wanneer Shell zijn plannen niet in lijn brengt met het Klimaatakkoord van Parijs, zal Milieudefensie een rechtszaak starten. In een brief aan Shell worden drie eisen gesteld aan de olie- en gasmaatschappij. Zo moet de CO2-uitstoot bijvoorbeeld nul zijn in 2050. Daarnaast moeten het beleid en de investeringen in lijn worden gebracht met de klimaatdoelen van Parijs.

Lees ook:

Bron & Foto: Shell