17-04-2018 14:45 | Door: Britt van den Elshout

Netbeheerders TenneT en Enexis Netbeheer nemen maatregelen om de capaciteit voor zonne-energie in de regio’s Zuid-Groningen en Noord-Drenthe uit te breiden. De uitbreiding van het aantal zonneparken kan namelijk problemen opleveren voor het elektriciteitsnet.

In 2017 werd er in Nederland een recordaantal zonneparken geplaatst en volgens TenneT lijkt die trend zich dit jaar voort te zetten. Zeker in de regio’s Zuid-Groningen en Noord-Drenthe wordt een groei van het aantal zonneparken verwacht.  

Op dit moment hebben gerealiseerde zonneprojecten en initiatieven in voorbereiding in de twee regio's een totale capaciteit van 200 megawatt (MW). Daarnaast zijn er verkenningen bezig voor nieuwe zonneparken met een totaal vermogen van circa 1.000 MW.

Onvoldoende capaciteit in het elektriciteitsnet

Een probleem dat kan voorkomen bij nieuwe aanvragen, is dat er niet voldoende capaciteit in het net beschikbaar is. Op dat punt moeten TenneT en Enexis Netbeheer in actie komen. Dit capaciteitsprobleem doet zich vooral voor in het gebied rondom Stadskanaal, Gasselte en Musselkanaal.

Aangezien de volumes van de mogelijke zonneparken vrij groot zijn, kunnen op andere locaties echter ook knelpunten ontstaan in het net. TenneT en Enexis Netbeheer werken daarom momenteel aan passende maatregelen in samenwerking met betrokken provincies en gemeenten om de mogelijke problemen op te lossen.

Lees ook:

Bron: TenneT | Foto: Adobe Stock