18-07-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Japanse toezichthouder voor kerncentrales heeft toestemming gegeven om twee kernreactoren te heropenen. Volgens de Nuclear Regulation Authority voldoen deze aan de strenge nieuwe eisen.

De Sendai kerncentrale ligt in het uiterste zuiden van het land op het eiland Kyushu. Als de twee reactoren worden opgestart, zijn dat de eerste die na de kernramp bij Fukushima, in maart 2011, volgens de nieuwe normen gaan werken. Mogelijk gebeurt dat al dit najaar.

De toezichthouder is niet de instantie die het definitieve besluit neemt. Volgens de NRA is dat de verantwoordelijkheid van het betrokken elektriciteitsbedrijf en de Japanse regering. Ook de mening van de lokale bevolking telt mee. In een interview met The Japan Times benadrukte de directeur van de NRA dat de goedkeuring zelfs niet betekent dat de reactoren veilig zijn.

 

Dure stroom

 

De Japanse regering werkt sinds de ramp aan een herziening van het energiebeleid, waarin geen plaats meer zou zijn voor nucleaire energie. Alle 48 kerncentrales in het land liggen stil. Japan haalt sindsdien dure stroom en fossiele brandstoffen uit het buitenland om aan de elektriciteitsvraag te voldoen. Daardoor haalt het land de doelstellingen voor emissiereductie niet.

De elektriciteitsbedrijven willen hun centrales zo snel mogelijk herstarten, omdat de import van stroom steeds duurder wordt. De Japanse premier Abe vindt dat minder bezwaarlijk dan zijn voorganger, op voorwaarde dat alle nucleaire reactoren gecontroleerd en veilig zijn.

In een opiniepeiling van het Japanse persbureau Kyodo sprak ruim de helft van de omwonenden zich uit tegen de heropening van de Sendai centrale. Op het eiland liggen vijf van de meest actieve vulkanen van Japan.

Bron: NOS, Het Laatste Nieuws, The Japan Times | Foto: Kei, via Wikipedia