16-07-2012 10:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

NGO’s willen een verbod op het gebruik van 'superbroeikasgas' SF6. Schneider Electric heeft in vervolg hierop aangegeven het SF6-gas gebruik terug te dringen.

Een zestal NGO's (Non Govermental Organizations), waaronder het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace, vraagt in aanloop naar een review van de Europese F-gas wetgeving om een verbod op het gebruik van SF6-gassen in middenspanning schakelapparatuur. SF6-gas is een broeikasgas dat veel schadelijker is voor het milieu dan CO2.

Vrij van SF6-gas

Schneider Electric, wereldleider van energie beheersystemen, heeft aangegeven het SF6-gas terug te dringen in producten waarbij dat mogelijk is of ontwikkelen producten die helemaal vrij zijn van het schadelijke gas. Zo introduceerde het concern de Premset- middenspanningsinstallatie, waarbij het SF6-gas is vervangen door innovatieve vacuüm- en luchttechnologieën.

Wij zijn blij met de uitkomsten van het onderzoek, waaruit blijkt dat SF6-vrije producten een goedkoper en duurzamer alternatief bieden.

Marcel Spijkers, Algemeen Directeur Schneider Electric

Superbroeikasgas

SF6 (sulfur hexafluoride) is een broeikasgas dat per molecuul meer dan 22.000 keer zo sterk is als CO2. Ook duurt het maar liefst drie duizend jaar voordat het is afgebroken in de atmosfeer. SF6 wordt ter isolatie gebruikt in midden- en hoogspanningsinstallaties en schakelapparatuur.

Bron: Schneider Electric

Foto: Will Powell