03-05-2018 14:30 | Door: Britt van den Elshout

Onderzoekers van Stanford University hebben een batterij ontwikkeld die op een goedkope manier zonne- of windenergie kan opslaan. De opgeslagen energie kan via de batterij worden teruggevoerd naar het elektriciteitsnet om extra stroom te leveren wanneer de energievraag groot is.

Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature Energy.

Grote kans voor opschaling

Het prototype van de mangaan-waterstofbatterij is circa 7 centimeter lang en levert 20 milliwattuur aan elektriciteit. Dit is vergelijkbaar met de energieniveaus van LED zaklampen die aan een sleutelring hangen.

Ondanks de minimale output van het prototype op dit moment, denken de onderzoekers dat ze de technologie op kunnen schalen naar een industrieel systeem waarbij de batterij tot 10.000 keer kan op- en bijladen. Hierdoor heeft de batterij een levensduur van meer dan tien jaar.

Variabiliteit in het elektriciteitsnet

Yi Cui, hoogleraar materiaalkunde aan Stanford en hoofdauteur van het onderzoek, stelt dat deze batterijtechnologie één van de ontbrekende stukken van de energiepuzzel kan zijn. Het is volgens hem een goedkope manier om onvoorspelbare wind- of zonne-energie op te slaan zodat deze energie gebruikt kan worden wanneer er niet genoeg hernieuwbare energie voorhanden is.

De variabiliteit in hernieuwbare energie heeft twee oorzaken. Allereerst is de aanvoer van zonne- en windenergie niet constant aangezien het niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt. Daarnaast zorgt een groei in de vraag naar hernieuwbare energie ervoor dat er op verschillende momenten van de dag een piekvraag ontstaat.

Lees ook: Belgische power-to-gas installatie moet gasproductie vergroenen​

Dure batterijetechnologieeën

Volgens Cui zijn er verschillende soorten oplaadbare batterijtechnologieën op de markt die makkelijk meer dan vijf keer zo duur zijn gedurende dezelfde levensduur. Oplaadbare lithium-ionbatterijen zijn bijvoorbeeld gebaseerd op zeldzame materialen en daardoor zeer prijzig.

Met de mangaan-waterstofbatterij denkt Cui een veelbelovende oplossing te hebben. De nieuwe chemie, goedkope materialen en het relatief eenvoudige proces maken de nieuwe technologie volgens het onderzoek ideaal voor opschaling naar het elektriciteitsnet.

Lees ook:

Bron: Nature Energy | Foto: Adobe Stock