05-05-2018 10:29 | Door: Britt van den Elshout

Onderzoekers van de Duitse Universiteit van Kiel ontwikkelen een silicium accu met een opslagcapaciteit die tot tien keer zo groot is al de reguliere lithium-ionaccus’s. Daarnaast kost het opladen van de batterij slechts een paar minuten.

Volgens de onderzoekers heeft silicium relatief gezien de hoogste energiedichtheid, wat het materiaal erg geschikt maakt voor accu’s. De stabiliteit van silicium was tot nu toe nog wel een probleem, want het materiaal zet ontzettend uit. De onderzoekers denken dit op te lossen door het silicium toe te passen in de vorm van heel dunne draden.

Duur proces

Een nadeel van de nieuwe technologie is dat het ontwikkelen van het proces veel kost en erg lang duurt. Er komen daarom voorlopig nog geen accu’s op basis van de technologie op de markt. Een prototype moet over drie jaar gereed zijn. Wanneer de batterij echter realiteit wordt, zal deze wel veel langer meegaan dan de huidige lithium-ionbatterijen.

Mangaan-waterstofbatterij 

Onderzoekers van Stanford University hebben ook een nieuwe technologie voor een batterij ontwikkeld. Deze mangaan-waterstofbatterij kan echter wel op een goedkope manier geproduceerd worden. De onderzoekers denken daarom een veelbelovende oplossing te hebben voor de goedkope opslag van zonne- en windenergie.

Lees ook:

Bron: Universiteit van Kiel | Foto: Adobe Stock