23-07-2014 11:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

India wil zijn ambitieuze hernieuwbare energiedoelen financieren door de belasting op steenkool te verdubbelen.

India staat voor de immense taak om 1,27 miljard mensen te voorzien van hernieuwbare energie. Voor 2022 wil het land 22 gigawatt aan zonne-energiecapaciteit realiseren. Er is een nationaal plan voor windenergie. En dan is nog de infrastructuur nodig om die energie bij de bevolking en het bedrijfsleven te krijgen.

In 2010 richtte het Aziatische land een nationaal fonds op om hernieuwbare energieprojecten te financieren. De miljarden die daarvoor nodig zijn, moesten komen van een belasting op steenkool. Maar de aanvankelijke € 0,62 per ton bleek niet voldoende dekking te bieden. Die belasting is nu verdubbeld naar €1,24 per ton. Geschat wordt dat dit bijna € 890 mln per jaar oplevert.

 

Vraag

 

Steenkool is een van de goedkoopste brandstoffen. De brandstof is echter ook het meest vervuilend en CO2-intensief. India gebruikt er nog steeds elk jaar meer van. Tegelijkertijd leven 400 miljoen inwoners zonder elektriciteit. De Indiase premier Narendra Modi wil hen tegen 2019 voorzien van stroom uit zonne-energie.

De Indiase overheid is niet bang dat de vraag naar steenkool inzakt door de belasting. Het land maakt een sterke economische groei door en daarbij is energie uit steenkool voorlopig onmisbaar. De belasting ten behoeve van het nationaal fonds vormt daarom een relatief betrouwbare inkomstenbron.

Bron: Cleantechnica | Foto: PWRDF via Flickr