07-05-2018 14:00 | Door: Britt van den Elshout

Californië is binnenkort waarschijnlijk de eerste staat waar hernieuwbare energie verplicht wordt. De energiecommissie zal naar verwachting nieuwe energienormen goedkeuren die vanaf 2020 zonnepanelen vereisen op daken van nieuwe huizen.

Het gaat daarbij ook om daken van appartementen en appartementsgebouwen. Dat meldt The Orange County Register.

De nieuwe normen

Er zijn enkele uitzonderingen voor nieuwe woningen. Wanneer daken worden geblokkeerd door hogere gebouwen of bomen, hoeven er geen zonnepanelen op het dak geïnstalleerd te worden. Dit geldt ook voor daken die te klein zijn voor zonnepanelen.

De nieuwe normen vereisen niet dat alle gebruikte energie van een woning volledig uit hernieuwbare energiebronnen moet komen. Hierdoor kunnen huizenbouwers kiezen voor kleinere zonnepanelen.

Wanneer er opslagbatterijen in de woningen worden geïnstalleerd, hoeven er ook minder zonnepanelen op de daken geplaatst te worden. De batterijen kunnen energie opslaan wanneer niet alle energie volledig wordt gebruikt, zodat het vervolgens weer kan worden ingezet wanneer het wél nodig is. 

Extra kosten

De nieuwe normen verhogen de bouwkosten met $ 25.000 tot $ 30.000. De helft van deze kosten is rechtstreeks te wijten aan de zonne-energie. De geproduceerde zonne-energie zal eigenaren echter naar schatting $ 50.000 tot $ 60.000 aan kosten besparen tijdens de 25-jarige levensduur van de panelen.

Wanneer de installatie van zonnepanelen exponentieel toeneemt, is het ook waarschijnlijk dat de kosten van zonnepanelen dalen. Hierdoor kan zonne-energie betaalbaarder worden. Niet alleen in Californië, maar ook in andere delen van Amerika.  

Van 20 naar bijna 100 procent

Op dit moment hebben circa 20 procent van de nieuwe eengezinswoningen in Californië zonnepanelen op de daken. Aangezien de staat veel zonuren heeft, is de potentie voor zonne-energie erg groot.

Over twee dagen, op 9 mei, stemt de Energiecommissie over de nieuwe energienormen.

Lees verder:

Bron: The Orange County Register | Foto: Adobe Stock