11-05-2018 12:00 | Door: Hidde Middelweerd

SkyPower, ontwikkelaar van zonneparken, gaat het eerste commerciële zonne-energieproject van Oezbekistan bouwen. De capaciteit van het zonnepark liegt er niet om: 1.000 megawatt.

De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken, wordt afgenomen door de overheid van Oezbekistan. Dat is een primeur: het is de eerste keer dat Oezbekistan stroom zal afnemen van een private partij. Wel werkt SkyPower nauw samen met Uzbekenergo, de federale energiemaatschappij van het Centraal-Aziatische land. Het project heeft een prijskaartje van $ 1.3 mrd.

Zonne-energie

Kerry Adler, ceo van SkyPower, benadrukt het belang van zonne-energie in een persbericht: “Wereldwijd hebben meer dan 1 miljard mensen nog steeds geen toegang tot energie. Het is onze missie om zonne-energie naar mensen te brengen die dat het hardst nodig hebben.”

Zonnepanelen

Hoewel het zonnepark in Oezbekistan een grote is, wordt in andere landen aan grotere zonneparken gewerkt. Zo heeft Egypte een zonnepark van 2 gigawatt in ontwikkeling, terwijl India onlangs groen licht gaf voor een zonnepark van 5 gigawatt. Saoedi-Arabië spant echter de kroon: het koninkrijk presenteerde onlangs de plannen voor een gigantisch zonne-energieproject van 200 gigawatt.

Bron: SkyPower | Foto: Adobe stock