16-07-2012 14:19 | Door: Lotte Gerritsen

De Deense kunstenaar Olafur Eliasson heeft een lamp op zonne-energie ontworpen, waarmee hij mensen in ontwikkelingslanden hoopt te helpen.

De in Berlijn wonende Eliasson is bekend van de enorme zon die in 2003 in de hal van Tate Modern in Londen hing. Zijn nieuwe project is een lamp genaamd ‘Little Sun’, die werkt op zonne-energie. De lamp is onderdeel van het London 2012 festival, een grootschalig kunst- en cultuurfestival.

Kerosinelamp

De lamp is niet alleen een kunstwerk, maar dient ook een sociaal doel. Er zijn plannen gemaakt om de lamp breed te distribueren in Kenia, Ethiopië en Zimbabwe voor een betaalbare prijs, ongeveer tien dollar. Dat is ongeveer tien keer zo weinig als een kerosinelamp, die doorgaans in deze landen wordt gebruikt. Bovendien kan het kunstwerk bij een levensduur van drie jaar tien keer zoveel licht geven.

“Eén op de vijf mensen in de wereld leeft zonder elektriciteit. Ik hoop de levens van deze mensen te kunnen veranderen”, zegt Eliasson. “Met behulp van de lamp kunnen mensen lezen en werken voor een fractie van de kosten van een kerosinelamp.”

Eén op de vijf mensen in de wereld leeft zonder elektriciteit. Ik hoop de levens van deze mensen te kunnen veranderen.Olafur Eliasson, kunstenaar

Lamp in de wasmachine

De lamp bevat elementen om de batterij koel te houden in de Afrikaanse zon en maakt gebruik van de meest recente LED technologie. Daarnaast zal de lamp niet snel kapot gaan, zegt Eliasson: “Je kunt hem uit een raam van de derde verdieping gooien en hij werkt nog, je kunt hem zelfs in de wasmachine gooien. Ik raad het niet aan, maar we hebben het geprobeerd en hij werkt nog steeds.”

De lamp is niet alleen praktisch, er is ook veel aandacht besteed aan het design. “Het feit dat de lamp ontworpen is door een kunstenaar is belangrijk”, zegt Eliasson. “Mensen willen mooie dingen in hun leven. Ze willen iets wat ze met trots kunnen gebruiken.”

Productiekosten

Eliasson en zijn partner Frederik Ottesen hebben de productiekosten voor de lamp zelf betaald en een business model ontworpen om de lamp lokaal te verkopen. Behaalde inkomsten worden terug gestopt in het project om de duurzaamheid ervan te bevorderen. “Als we er niet snel 400.000 verkopen, dan ben ik persoonlijk veel geld kwijt”, zegt Ottesen.

De lampen zullen daarnaast verkocht worden in Tate Modern. Elke zaterdagavond tussen 28 juli en 23 september zullen enkele kamers in het museum verlicht worden door de Little Sun lampen.

Als we er niet snel 400.000 verkopen, dan ben ik persoonlijk veel geld kwijt.Frederik Ottesen
Bron: Guardian Foto: Tate Modern