17-05-2018 07:30 | Door: Britt van den Elshout

Elektriciteitsbedrijf Liandon, onderdeel van Alliander, is samen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en onderzoeksbedrijf TNO een onderzoek gestart naar de opslag van duurzame energie. De bedrijven kijken of het haalbaar is om duurzaam opgewekte energie in gasvelden op te slaan.

Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer duurzame energie betekent meer opslag

Nederland zet steeds meer in op duurzame energie, waardoor de opslag van duurzame energie steeds belangrijker wordt. Energie uit zon of wind is namelijk niet altijd beschikbaar. Er is daarom grootschalige opslag nodig om een duurzame én betrouwbare energievoorziening te creëren.

Werkwijze van de opslag

In het onderzoek wordt gekeken of duurzame energie in de vorm van gecomprimeerde stikstof kan worden opgeslagen in gasvelden. De duurzaam opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor een aandrijfsysteem dat stikstof in een gasveld injecteert.

De stikstof wordt in het gasveld samengeperst. Wanneer er vraag is naar energie wordt de stikstof via een turbine geëxpandeerd. De elektriciteit die hiermee wordt opgewekt, kan weer worden geleverd aan het energienet.

Nieuwe methode

In Duitsland en de Verenigde Staten wordt energieopslag met perslucht al toegepast in zoutcavernes. Opslag met stikstof in gasvelden is nieuw. Het haalbaarheidsonderzoek is recent gestart en de resultaten worden aankomende zomer verwacht.

Lees verder:

Bron: Liandon | Foto: Adobe Stock