26-07-2014 09:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Drie nieuwsberichten die u niet mag missen. In drie keer 30 seconden. Iedere zaterdag presenteert DuurzaamBedrijfsleven.nl de best gelezen verhalen. Over innovatie, een doorbraak in duurzaam ondernemen en opvallend nieuws.

 

1. Energieopslag: 3 keer feit, 3 keer fictie

 

Elke maand verschijnen er berichten over een nieuwe baanbrekende accu die een energierevolutie belooft. Welke belandt in een donker berghok en welke zit straks in een elektrische auto?

Weinig capaciteit, trage laadtijden en te duur. Kort samengevat zijn dit de problemen waar de huidige accutechnologie mee kampt. De lithium-ionaccu voldoet nog niet aan de eisen voor een definitieve energietransitie in elektrisch rijden en duurzame energieopslag. Bedrijven en universiteiten zoeken naar werkbare alternatieven.

Meer weten? Lees verder.

 

2. Dyson werkt aan ‘stofzuiger’ voor plastic afval

 

James Dyson, de uitvinder van de bekende stofzuiger, werkt aan flink groter model om plastic afval uit rivieren te halen.

Een goed inzamelingssysteem en recycling van plastic kan al voorkomen dat het in het milieu terechtkomt. James Dyson zocht naar een oplossing om het al aanwezige plastic op te ruimen. De ontwerper schetste een rivierschip voorzien van een machine met dezelfde cycloontechnologie als de stofzuiger.

Meer weten? Lees verder.

 

3. Flitsrenovatie Tesla-fabriek voor Model X

 

Elektrische autofabrikant Tesla Motors wil haar modellen S en X op dezelfde lopende band produceren. Een snelle renovatie maakt dat mogelijk.

De renovatie van de fabriek in Fremont, Verenigde Staten begon deze week en duurt nog tot eind juli. Naast een herinrichting van de productielijn krijgt de fabriek er 25 robots bij, die zowel de huidige sedan Model S als de nieuwe SUV-kruising Model X kunnen maken. De twee modellen delen veel dezelfde onderdelen.

Meer weten? Lees verder.

Foto Header: Alvesgaspar