28-07-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het windpark Westermeerwind heeft de financiering rond. De bouw van het park in het IJsselmeer begint na de zomer. De eerste plannen ontstonden al 18 jaar geleden.

Met de financiering van het windpark Westermeerwind is een bedrag van ongeveer € 320 mln gemoeid. Een groep banken bestaande uit ASN Bank, Triodos Bank, ING en Rabobank treedt op als financiers.

Het windpark heeft een opgesteld vermogen van 144 megawatt en bestaat uit 48 windturbines van elk 3 megawatt. De windmolens komen in het IJsselmeer te staan langs de Westermeerdijk en de Noordermeerdijk in de Noordoostpolder. Daarnaast komt er een transformatorstation op land. De totale investering is ruim € 400 mln, meldt Rabobank.

 

Werkgelegenheid

 

Na de zomervakantie beginnen de werkzaamheden op land met de aanleg van het transformatiestation en de bekabeling. In maart 2015 gaan de eerste funderingen voor de windmolens de IJsselmeerbodem in. De verwachting is dat het park eind 2015 de eerste stroom levert. In maart 2016 moet het park volledig zijn opgeleverd. Het voorziet 160.000 huishoudens van stroom.

Een samenwerkingsverband van Ballast Nedam en Mammoet heeft een contract ter waarde van zo'n € 60 mln in de wacht gesleept. Beide bedrijven zijn verantwoordelijk voor de funderingen en de installatie van de windmolens. De bouw en het onderhoud is in handen van Siemens. Volgens bestuurder Bernard Fortuyn van Siemens Nederland levert het project tijdens de bouwfase zo'n 150 extra banen op. In de onderhoudsfase van tenminste vijftien jaar is er werk voor zo'n 30 technici en specialisten.

 

Grootste park

 

Westermeerwind is het grootste nearshore windpark van Nederland. Het is het buitendijkse deel van Windpark Noordoostpolder dat in totaal uit 86 windmolens bestaat. Op land staan 38 windmolens. Energiebedrijf Eneco neemt de stroom af van 74 windmolens, de overige twaalf zijn in handen van RWE/Essent.

Al in 1996 begonnen twee boeren uit de Noordoostpolder met de eerste voorbereidingen door de oprichting van Westermeerwind BV. Het toenmalige uitgangspunt: een windpark voor en van de bewoners is behouden gebleven. Inwoners van de gemeente Noordoostpolder, Urk en Lemsterland kunnen al dit najaar deelnemen in het windpark met aandelen of obligaties.

Bron: Website Westermeerwind, Telegraaf, RTL Nieuws | Foto: Westermeerwind