17-07-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een New Yorks bedrijf is aan het experimenteren met het gebruik van waterleidingen om energie op te wekken. Deze uitvinding heeft de potentie een belangrijke aanvulling te worden op de toekomstige waterinfrastructuur.

Door de waterleidingen van New York stroom dagelijks 1,6 miljard liter water. “Dit is pure energie die verloren gaat”, zegt Frank Zammataro, oprichter van Rentricity, een bedrijf dat de waterkracht uit waterleidingen gebruikt voor het opwekken van energie.

Zammataro heeft zich verdiept in de mogelijkheden die waterdruk kan bieden. Wanneer water door waterpijpen van hoge naar lagere gebieden van de stad stroom, wordt de snelle stroming afgeremd om de druk te verlagen. Dit gebeurt door middel van speciale kleppen. Rentricity vervangt deze kleppen voor een wiel met een as en generator, waardoor elektriciteit wordt aangemaakt.

Simpel en betaalbaar

De hoeveelheden stroom die op deze manier gegenereerd kunnen worden zijn niet heel groot, maar het systeem is simpel en betaalbaar. Bovendien is de stroom betrouwbaar en altijd leverbaar. Op deze manier kan het elektriciteitsgebruik van waterproductie worden gecompenseerd. Op dit moment is dat ongeveer zeven procent van het gehele stroomverbruik.

Experimenten

In de Verenigde Staten worden er verschillende experimenten gedaan met zuiveringsinstallaties, reservoirs en fabrieken. Bij een zuiveringsinstallatie in New Hampshire heeft de techniek het energiegebruik reeds gehalveerd. In New York wordt gekeken naar de mogelijkheden voor rioolzuiveringsinstallaties.

Bron: Hetkanwel en Ecomagination

Foto: Tom Raftery