30-07-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een onderzoeksgroep in Japan heeft een oplaadbare accu ontwikkeld die zeven keer het vermogen van een normale lithium-ion accu kan bevatten.

De batterij werkt doordat zuurstofatomen binden aan een kathode van lithium-oxide. Daarbij komt elektriciteit vrij. Het lithium met de extra zuurstof wordt ook wel een peroxide genoemd. Bij het opladen scheiden de zuurstofatomen weer, iets wat tevens als een doorbraak in het onderzoek geldt. De anode, die de elektronen levert, is gemaakt van lithium.

De ontwikkeling van de batterij is een gezamenlijk project van de Universiteit van Tokyo en het bedrijf Nippon Shokubai, dat onder andere katalysators maakt. De groep claimt dat de potentiële energie-dichtheid van de nieuwe batterij niet alleen zeven keer groter is dan die van de gangbare lithium-ion accu’s, maar ook nog eens goedkoper en veiliger is.

 

Problemen

 

Dat laatste is een groot voordeel ten opzichte van een andere concurrent in de wereld van batterijontwikkeling: de lithium-luchtaccu. Deze bevat theoretisch een hogere capaciteit, maar is niet afgesloten van de buitenwereld. Problemen met bijproducten uit de lucht zijn daarom een obstakel. Daar heeft de nieuwe batterij geen last van.

De accu is volgens de ontwikkelaars vooral interessant voor elektrische auto’s en grote opslagsystemen. Grootschalige toepassing laat echter nog op zich wachten, de theoretische capaciteit moet eerst nog worden waargemaakt.

Bron: Venturebeat.com, Nikkei Technology | Foto: Wesley Fryer via Flickr