01-08-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Unie verlaagt mogelijk de importheffing op goedkope Chinese zonnepanelen. Fabrikanten in Europa voelen zich benadeeld.

De minimum importprijs van zonnepanelen gaat waarschijnlijk met 5 tot 10 procent omlaag. Dat zeggen bronnen die zijn betrokken bij de onderhandelingen tegen de Wall Street Journal.

De minimumprijs voor zonnepanelen is nu nog €0,53 per watt. Die is bedoeld om de Europese zonne-industrie te beschermen tegen goedkope Chinese producten. De komende aanpassing heeft betrekking op de manier waarop de importprijs wordt berekend. Vermoedelijk gaat de prijs per watt omlaag.

De Europese Commissie bespreekt het voorstel komende woensdag. Europese producenten zijn ongelukkig met het voornemen, omdat dit hun concurrentiepositie zou verzwakken. De Europese consument profiteert van goedkopere zonnepanelen. Volgens de lobbygroep EU ProSun, die tegen het voorstel is, is de verlaging voorgesteld door de Chinese Kamer van Koophandel.

 

Staatssteun

 

In december 2013 voerde de Europese Unie de importheffing in. Het aantal zonnepanelen is bovendien gebonden aan een maximum. De Unie wilde met de heffing voorkomen dat de markt overspoeld zou worden met zonnepanelen die veel goedkoper zijn dat de Europese panelen.

De overwegen van de Unie om de beschermingsmaatregelen te verzachten zijn opvallend, omdat de Verenigde Staten woensdag juist bekendmaakten de importtarieven op Chinese zonnepanelen te verhogen. China probeert onder de heffing uit te komen door de productie of de vestigingsplaats van fabrikanten te verplaatsen naar Taiwan. Maar daar steekt de VS een stokje voor.

Een commissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) noemde de Amerikaanse importheffing op zonnepanelen onlangs in strijd met internationale handelsverdragen. Volgens de commissie wil de VS alleen de eigen industrie beschermen. Het argument dat de lage prijzen alleen mogelijk zijn door Chinese staatssteun, is door de WTO verworpen.

Bron: The Wallstreet Journal, Solar Industry | Foto: Yellowcloud via Flickr