04-06-2018 15:33 | Door: Hidde Middelweerd

Toen Puerto Rico vorig jaar zwaar getroffen werd door orkaan Maria, stuurde Tesla meteen honderden Powerwall-batterijsystemen naar het getroffen eiland, waar grote gebieden dagenlang zonder stroom zaten. Momenteel is Tesla nog steeds bezig om het elektriciteitsnet van Puerto Rico opnieuw op te bouwen.

Inmiddels heeft Tesla al 622 opslagbatterijen geïnstalleerd. Zo werd bijvoorbeeld een ziekenhuis voorzien van zonnepanelen en een opslagbatterij, zodat die deels zelfvoorzienend werd in zijn energieverbruik. Ook werden rioolverwerkingsinstallaties van opslagbatterijen voorzien.

Puerto Rico’s gouverneur, Ricky Rosselló, reageerde eerder op een lokale radiozender op dit project: “Nieuwe energieopties zijn belangrijk om de schade aan ons elektriciteitsnet op te vangen. Zeker op plekken als rioolverwerkingssystemen is dat belangrijk, in verband met de volksgezondheid. Deze projecten van Tesla zijn onderdeel van de maatregelen die we nemen om een beter Puerto Rico op te bouwen.”

Volgens Elon Musk is dat pas het begin. De CEO stelt dat er nog eens 11.000 projecten op het gebied van energieopslag op de rol staan in Puerto Rico. Dat meldt Electrek.

Energieopslag

Musk laat vooralsnog weinig over de plannen los, maar per project wordt in ieder geval één opslagbatterij (Powerwall) geïnstalleerd. Daarmee gaat het dus in ieder geval al om een totale opslagcapaciteit van 150 megawattuur.

Eerder suggereerde Musk al dat Puerto Rico moet inzetten op zonne-energie en energieopslag. Niet alleen om het elektriciteitsnet opnieuw op te bouwen, maar om het zelfs beter te maken. Door zonneparken te koppelen aan opslagbatterijen, kan Puerto Rico microgrids opbouwen en grotendeels zelfvoorzienend worden op het gebied van energie.

Rosselló reageerde hier toentertijd meteen op: “Laten we praten. Wil je de wereld de schaalbaarheid van Tesla’s technologieën laten zien? Puerto Rico kan je vlaggenschip-project zijn.” Tesla maakte eerder al het eiland Kauai al zelfvoorzienend, door een zonnepark met opslagbatterij op te leveren.

Lees ook:

Bron: Electrek | Foto: Tesla