17-07-2012 11:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de Ierse Zee verrijst een groot offshore windpark, waar ongeveer 2.2 gigawatt energie opgewekt zal worden. In 2017 moet het park in gebruik worden genomen.

Het Rhiannon Wind Farm Limited-project is een samenwerking tussen het Britse energiebedrijf Centrica en het Deense Dong Energy. In het park zullen ongeveer 440 turbines geplaatst worden, die gezamenlijk 2.2 gigawatt energie zullen genereren.

Naar schatting heeft de Ierse Zee een totale ‘windcapaciteit’ waaruit zo’n 4.2 gigawatt energie gehaald kan worden. De Rhiannon Wind Farm zal in de nabije toekomst dus een groot deel van deze windcapaciteit op zich gaan nemen.

Meerdere projecten

De Rhiannon Wind Farm is niet het eerste offshoreproject in de zee tussen Ierland en Engeland. In mei werd bekend dat het Nederlandse bergings- en sleepbedrijf Smit, en de bouwbedrijven Volkerwessels en Boskalis meewerken aan de bouw van 108 windmolens in de Ierse Zee. Dit kleinere project, wat ongeveer €115 miljoen kost, moet in 2014 af zijn. Wellicht dat deze bedrijven ook een rol kunnen gaan hebben bij de realisatie van het nieuwe offshoreproject.

Niet iedereen ziet de komst van de vele windmolens zitten. Zo zijn bepaalde organisaties bang dat de windparken invloed zullen hebben op de verschillende vaarroutes, waardoor bijvoorbeeld de veerboot naar Isle of Man een langere route moeten varen. Daarnaast zijn er ook instanties die beweren dat vissen last krijgen van de vibratie die de turbines veroorzaken.

Groene plannen

De Britse overheid streeft naar een CO2-reductie van tachtig procent in 2050. Naar schatting zal de transitie naar een groene economie vijfhonderdduizend nieuwe banen en opdrachten ter waarde van $100 miljard (€81 mrd) opleveren.

Bron: Clean Technica

Foto: Leo Reynolds