08-06-2018 11:32 | Door: Hidde Middelweerd

Het Nederlandse Exasun, producent van zonnepanelen, heeft een miljoeneninvestering ontvangen van ING Sustainable Investments en het Zuid-Hollandse innovatiefonds ENERGIIQ. Dit stelt de fabrikant in staat om de productie van zonnepanelen de vervijfvoudigen.

De investering werd aangevuld door financiering van ABN Amro.

Zonnepanelen

Exasun produceert zonnepanelen die naar eigen zeggen ‘dubbel zo lang mee gaan als andere varianten, meer energie opwekken én er fraai uit zien op schuine daken en gevels’. Het bedrijf produceert daarnaast zonnedakpannen, in zwart en oranje-rood, die tussen bestaande dakpannen gelegd kunnen worden. Ook biedt het bedrijf een compleet systeem aan waarmee dakpannen helemaal niet meer nodig zijn.

Met de miljoeninvestering zal Exasun een volautomatische productielijn realiseren, waardoor een productiecapaciteit bereikt wordt die vijf keer hoger ligt dan de huidige capaciteit. De nieuwe productielijn wordt dit jaar nog opgeleverd. In 2019 zet Exasun in op verdere opschaling.

De zonnepanelen van Exasun zijn onder andere te vinden op het circulaire paviljoen Circl van ABN AMRO.

Duurzaamheid

Mark Weustink, directeur van ING Sustainable Investments, verklaart de miljoeneninvestering: “We zijn erg enthousiast omdat Exasun een esthetische en economisch aantrekkelijke oplossing biedt voor de verduurzaming van woningen en gebouwen in Nederland en Europa. Deze investering past goed binnen ING’s bredere duurzaamheidsstrategie die zich richt op het stimuleren van activiteiten op het gebied van energietransitie, de circulaire economie en water.”

Michiel Mensink, algemeen directeur van Exasun: “Wij zijn er trots op dat deze drie Triple A-financiers onze technische voorsprong erkennen en dat we hiermee in staat worden gesteld deze voorsprong om te zetten in snelle groei in binnen- en buitenland.”

Bron & foto: Exasun