12-06-2018 13:00 | Door: Rianne Lachmeijer

De provincie, Veiligheidsregio, Omgevingsdienst en dertien Groningse gemeenten gaan samen groene energie inkopen. Hierdoor wordt energie voor honderden publieke gebouwen, bruggen, sluizen en straatverlichting in provincie Groningen binnenkort lokaal opgewekt.

Het stroomverbruik van gebouwen telt op tot circa 60 miljoen kWh per jaar. Dit is vergelijkbaar met het stroomverbruik 17.000 huishoudens. De Groningse overheden kopen de energie in bij bij Eneco en Energie VanOns. Energie VanOns is een lokale organisatie die energie verkoopt van Groningse energiecoöperaties.

Investeringskansen voor kleinere coöperaties

“Het bundelen van de energie inkoop biedt bijvoorbeeld Grunneger Power en kleinere coöperaties de kans te investeren in innovatie”, stelt wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen.

Naast lokale energie-inkoop, stimuleren de Groningse overheden de energieleveranciers bij de bouw van nieuwe zonne- en windenergieparken. Daarbij is werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een focuspunt.

Deelnemende gemeenten

De dertien Groningse gemeenten die samen met de provincie, Veiligheidsregio en Omgevingsdienst groene energie inkopen zijn: Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Haren, Leek, Marum, Midden-Groningen, Ten Boer, Winsum, Zuidhorn.

Lees ook: 'Energiecontract op basis van dynamische prijzen goedkoper dan traditioneel contract’

Bron: Gemeente Groningen | Afbeelding: Adobe Stock