20-06-2018 10:00 | Door: Britt van den Elshout

Geothermica – Era Net Cofund heeft negen verschillende projecten voor geothermische warmte uitgekozen die in aanmerking komen voor een subsidie. In vijf van de negen projecten is er een Nederlandse partij betrokken en drie worden zelfs door een Nederlandse partner geleid.

Het investeringsbedrag voor deze projecten bedraagt bijna € 50 mln. Ongeveer de helft van dit bedrag komt van Geothermica, de andere helft leggen de partijen binnen de projecten in.

Deelnemers aan de projecten komen uit verscheidene Europese landen, waaronder Nederland, Zwitserland, IJsland, Italië, Slovenië en Portugal. De geselecteerd projecten hebben betrekking op uiteenlopende onderwerpen, zoals warmteopslag, probleemloze langjarige productie en geïntegreerde toepassingen van geothermie.

Geothermica Europa

Geothermica is een gezamenlijk initiatief van EU-lidstaten en geassocieerde landen voor onderzoek en innovatieactiviteiten, aangevuld met financiële ondersteuning vanuit de Europese Commissie. Geothermica ondersteunt internationale innovatieprojecten en voert bepaalde activiteiten, zoals het zorgen voor beter gebruik van resultaten van gesubsidieerde projecten.

Geothermie heeft een grote potentie voor levering van warmte en elektriciteit in Europa. Het is een kostenefficiënte optie waardoor het een belangrijke rol kan spelen in de transitie naar een aardasvrije samenleving.

Lees ook: 

Bron: Geothermica | Foto: Adobe Stock