20-06-2018 13:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zeven fracties in de Tweede Kamer zijn het op hoofdlijnen eens geworden over een definitief wetsvoorstel over de Klimaatwet, meldt de Volkskrant op basis van ingewijden. De gestelde doelen in de eerste Nederlandse Klimaatwet gaan verder dan de internationale verplichtingen.

Zo moet de landelijke CO2-uitstoot in 2050 met minimaal 95 procent verlaagd zijn ten opzichte van 1990. Dat is ambitieuzer dan de 80 procent CO2-reductie in 2050 waar de Europese Unie naar streeft. Voor 2030 is een niet-bindend reductiedoel van 49 procent vastgesteld. In de initiatiefwet van Groenlinks, PvdA, SP, D66 en ChristenUnie werd nog op een doelstelling van minimaal 55 procent ingezet.

Verdeling kosten energietransitie

De zeven fracties zijn het volgens de Volkskrant nog niet eens over een eerlijke verdeling van de kosten van de energietransitie. Hierbij gaat het om de verdeling van de lasten tussen grote bedrijven en hogere inkomens enerzijds en het MKB en lagere inkomens anderzijds. Linkse partijen willen dat dit opgenomen wordt in de Klimaatwet maar de VVD voelt daar weinig voor.

Nederland is niet het eerste land met een Klimaatwet. Sinds de Klimaatwet van het Verenigd Koninkrijk in 2008 volgden reeds Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Frankrijk en Mexico.

Bron: de Volkskrant | Foto: Adobe Stock