17-07-2012 15:00 | Door: Lotte Gerritsen

De Londense dierentuin is druk bezig om een zero waste-park te worden. Zo worden de uitwerpselen van dieren bijvoorbeeld omgezet in bruikbare energie.

De London Zoo heeft een contract voor zes jaar afgesloten met het milieuvriendelijke afvalbeheerbedrijf ACM Environmental. Samen proberen zij de grote hoeveelheden afval van de dierentuin te beperken. Het overgrote gedeelte van dit afval bestaat uit uitwerpselen van de dieren.

Herbivoren en carnivoren

Zo produceren herbivoren als giraffen en kamelen meer dan 520 ton uitwerpselen per jaar in de London Zoo alleen. ACM heeft een proces ontwikkeld waarbij de poep gebruikt kan worden als landbouwmest van een hoge kwaliteit. De mest van carnivoren, die ook vlees eten, wordt door middel van vergistingsinstallaties omgezet in bruikbare energie.

Voorbeeld

ACM hoopt dat het project een voorbeeld is voor andere organisaties. “We willen dat mensen inzien dat elke vorm van organisch afval een energiebron is”, legt marketing manager Jo Hage uit. “We willen de boodschap uitdragen dat er opties zijn om dit afval te verwerken op een zeer milieuvriendelijke manier.”

Zero waste

In totaal verwerkt ACM 22 verschillende afvalstromen van de dierentuin, van gevaarlijk klinisch afval tot makkelijk recyclebaar afval van de dierentuinbezoekers. Het bedrijf heeft voor de meeste van deze stromingen vastgesteld op welke milieuvriendelijke manier deze het best hergebruikt kunnen worden. Hiermee is de dierentuin hard op weg om zero waste te worden.
We willen de boodschap uitdragen dat er opties zijn om dit afval te verwerken op een zeer milieuvriendelijke manier.Jo Hage, marketing manager ACM
“Van al het mogelijke afval dat wordt omgezet, blijft op dit moment twee procent over”, zegt ACM in een statement. “Dit is vooral as die vrijkomt bij de verbranding. Deze as kan luchtvervuiling veroorzaken en wordt diep begraven om dat te voorkomen.” Het bedrijf geeft aan te blijven zoeken naar nieuwe alternatieven. “Onze programma’s zullen continue worden aangepast volgens de nieuwste ontwikkelingen, om er zeker van te zijn dat ze zo efficiënt mogelijk zijn.”

Bron: businessGreen Foto: Dale Harvey