11-08-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Door het groeiende aanbod van goedkope steenkool uit de Verenigde Staten daalt de prijs van steenkool.  Het adviesbureau PWC verwacht de komende jaren een prijsdaling van 10 procent.

Dat meldt de NOS op zijn website. Het klimaatbeleid van de Amerikaanse president Barack Obama, dat het gebruik van steenkool ontmoedigt, leidt tot een overschot. Energiecentrales in de VS moeten hun CO2-uitstoot voor 2030 met 30 procent verminderen ten opzichte van 2005. De belastingen op steenkool gaan omhoog om het gebruik van gas te stimuleren.

Producenten proberen hun voorraden nu elders af te zetten. De afgelopen drie jaar is de doorvoer van Amerikaanse steenkool via de Rotterdamse haven toegenomen met 50 procent per jaar. PWC schat het komende aanbod op 200 miljoen ton.

Volgens het adviesbureau bemoeilijkt dit de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. "Goedkope kolen zorgen voor lagere energieprijzen", zegt Paul Nillesen van PWC tegen de NOS. "Windenergie wordt daardoor onaantrekkelijker. Als we die willen blijven stimuleren, moet daar dus meer subsidiegeld naartoe".

Bron: NOS | Foto: US Bureau Of Land Management