11-08-2014 10:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Er zijn genoeg duurzame alternatieven voor gas om niet afhankelijk meer te zijn van Rusland. Dat stelt directeur Richard van de Sanden van wetenschappelijk instituut voor energieonderzoek DIFFER in Nieuwegein.

Rusland en Europa zijn economisch nauw met elkaar verbonden, vooral vanwege de grote vraag van Europese landen naar Russisch gas. Dat hoeft niet zo te zijn als de politiek de bereidheid toont te investeren in alternatieve energiebronnen, zegt Van de Sanden. "Nederland houdt zich nu te veel vast aan ouderwetse energiebronnen."

"Uit zonlicht, water en CO2 uit de lucht kun je in feite alle brandstoffen maken die je wil. Je recyclet de verbrandingsproducten telkens tot nieuwe brandstof," zegt de directeur. De resulterende producten, zoals aardgas, zijn duurzaam te noemen als de energie die nodig is in het proces ook duurzaam is opgewekt. Dat kan bijvoorbeeld met windmolens en zonnepanelen.

 

Businesscase

 

De businesscase blijft vooralsnog lastig. Het omzetten van elektriciteit naar synthetische brandstof, zoals methaan en methanol, kost nu nog tien keer meer, zegt de directeur. Wat de ontwikkeling van deze duurzame brandstof het meest in de weg staat is de lage prijs van fossiele energie.

Het onderzoek om deze vorm van energiewinning rendabel te maken zal volgens Van de Sanden nog jaren duren. Daarnaast moet er een infrastructuur gebouwd worden zodat duurzame energiedragers olie en gas kunnen vervangen.

 

Economische kansen

 

Daartegenover staan economische kansen. Nederland wil nu graag een gasrotonde zijn voor de distributie van Russisch gas door heel Europa, maar zou die rol ook kunnen spelen bij het distribueren van duurzaam gas, aldus Van de Sanden.

DIFFER wil grootschalig gebruik van alternatieve energie mogelijk maken en onderzoekt hiervoor de mogelijkheden. Volgens Van de Sanden heeft Nederland een leidende rol in dit onderzoek.

Bron: ANP, NUzakelijk | Foto: Kurtis Garbutt via Flickr.com