18-07-2012 14:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De meeste Nederlandse energiemaatschappijen geven een vergoeding voor het overschot van geproduceerde energie door particulieren. Veel bezitters van zonnepanelen weten weinig van deze voorwaarden.

Stichting Zonne-energie Wageningen heeft een salderingsoverzicht van alle 25 Nederlandse energieleveranciers gemaakt. “We krijgen hierover veel vragen van particulieren en bedrijven die de aanschaf van zonnepanelen overwegen,” aldus projectleider Rogier Coenraads.

Wanneer iemand meer energie opwekt dan hij nodig heeft, kan de te veel geproduceerde energie aan het elektriciteitsnet worden geleverd. Dit wordt salderen genoemd. Energiebedrijven zijn wettelijk verplicht om tot vijfduizend kilowattuur een vergoeding te geven. Uit het overzicht blijkt echter dat meer dan de helft van de energiemaatschappijen de volledige hoeveelheid geproduceerde kilowattuur salderen. “Dit is een goede ontwikkeling en komt het rendement van een investering in zonnepanelen ten goede,” aldus Coenraads.

Onduidelijkheid

“Het is voor particulieren en bedrijven lastig om alle voorwaarden van energieleveranciers rond zonne-energie te achterhalen,” concludeert energie-adviseur Frank Zegers. Zo is informatie over de teruglevering van elektriciteit boven de salderingsgrens vaak beperkt beschikbaar. Zegers: “In de communicatie rondom salderen en de terugleververgoeding, valt nog veel winst te behalen.”

De Wageningse stichting verwacht dat het salderingsoverzicht snel achterhaald zal zijn, doordat de ontwikkelingen in ‘zonne-energieland’ snel gaan. “Dat is niet erg, wij hopen juist dat het overzicht energieleveranciers stimuleert betere voorwaarden voor zonnestroom voor hun klanten te formuleren en deze tegelijkertijd ook transparant naar buiten toe te communiceren,” zegt Coenraads.

Overzicht

Grote energiemaatschappijen als EON, Essent, Dong en Nuon salderen niet boven de vijfduizend kilowattuur. Andere grote nutsbedrijven als Eneco en Delta doen dit wel. Klik op de onderstaande afbeelding voor een vergroting.

Bron: Stichting Zonne-energie Wageningen

Foto: Mountain Ash