12-07-2018 09:02 | Door: Hidde Middelweerd

In de eerste zes maanden van 2018 werd wereldwijd $ 138,2 mrd geïnvesteerd in groene energieprojecten. Dat is ongeveer net zoveel als in de eerste zes maanden van 2017.

Dat blijkt uit cijfers van Bloomberg New Energy Finance.

Zonnepanelen

Investeringen in windenergie en energieopslag zaten in het eerste half jaar van 2018 in de lift, terwijl de investeringen in zonne-energie juist kelderden. Er werd in totaal $ 71,6 mrd geïnvesteerd in zonne-energieprojecten, een daling van 19 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2017. Dit is vooral te wijten aan China, waar de Chinese overheid de overheidssubsidie op nieuwe zonne-energieprojecten stopzette.

Naar verwachting zal mede hierdoor een overcapaciteit aan installaties ontstaan. Bloomberg verwachtte al een daling van 27 procent in de prijzen van zonnemodules, maar heeft deze verwachting bijgesteld naar 34 procent.

Windmolens

Windenergie mocht juist een stijging van 33 procent noteren, dankzij het rondkrijgen van de financiering van enkele gigantische projecten, waaronder Borssele 3 en 4 in Nederland, het windenergieproject in Hale County (Texas) met een capaciteit van 478 megawatt en een groot offshore windpark nabij Taiwan.

Lees ook:

Bron: Bloomberg New Energy Finance | Foto: Adobe stock