12-07-2018 13:32 | Door: Hidde Middelweerd

De Raad van State heeft alle bezwaren tegen Windpark Fryslân ongegrond verklaard. Hiermee is de weg vrij voor het grote windpark, dat op het Friese deel van het IJsselmeer zal verrijzen.

Het windpark bestaat uit 89 windmolens en krijgt een capaciteit van minimaal 316 megawatt. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van ongeveer 340.000 huishoudens. Windpark Fryslân behoort daarmee tot een van de grootste windparken van Nederland.

Bekijk ook:

Windpark

Anne de Groot, projectdirecteur van Windpark Fryslân, is blij met de uitspraak van de Raad van State: “We hebben sinds 2008 met alle betrokken overheden en de omgeving gewerkt aan de plannen voor dit grootschalig windpark in het IJsselmeer. De initiatiefnemers van Windpark Fryslân hebben steeds aangegeven een windpark van en voor Fryslân te willen realiseren. Die belofte kan nu worden ingelost. Belangrijke stappen daarin zijn onder andere financiële deelneming van de provincie in het windpark en de oprichting van een Omgevingsfonds, dat vanaf 2022 jaarlijks zo’n € 500.000 zal bijdragen aan de lokale omgeving.”

Weerstand

De plannen voor het windpark konden op veel weerstand rekenen, van bijvoorbeeld watersportverenigingen en natuurorganisaties. Tegenstanders zijn bang voor de nadelige gevolgen van het windpark voor de scheepvaart, watersport en natuur in het IJsselmeer. Onderzoek wees echter uit dat de gebruiksmogelijkheden van het IJsselmeer niet zullen verslechteren door het windpark. Ook de flora en fauna van het meer worden niet aangetast door het windpark, oordeelde de Raad van State.

Bron: Windpark Fryslân | Foto: Adobe stock