20-08-2014 11:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Voor de Belgische kust moet een kunstmatig eiland verrijzen voor de opslag van hernieuwbare energie. Het plan is afkomstig van de Belgische energieleverancier Electrabel.

De 'energiedonut' is een waterkrachtcentrale op zee. Bij lage energieprijzen wordt zeewater uit het bassin van het ringvormige eiland weggepompt. Als de prijzen bij schaarste weer stijgen, loopt het water terug en drijft turbines aan die stroom produceren. Het eiland in de Noordzee moet bijdragen aan de opslag van hernieuwbare energie, afkomstig van windmolens en zonnepanelen. Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd.

Het iLand-consortium heeft de concessie aangevraagd. Het samenwerkingsverband dat het megaproject wil bouwen en exploiteren, bestaat uit Electrabel, een baggermaatschappij en investeringsmaatschappijen van de Vlaamse en Waalse overheid. Het energie-eiland zou op vier kilometer voor de kust van Wenduine komen te liggen, niet ver van de Zeeuwse kust. Het iLand-concern denkt dat het project voldoende winstgevend is. De bouw gaat vermoedelijk vijf jaar duren.

Volgens minster Johan Vande Lanotte van Economische Zaken heeft de zeescheepvaart geen last van het kunstmatige eiland, omdat het in ondiepe wateren ligt. Hij verwacht dat Belgische baggeraars bij een geslaagd project hun opgedane kennis kunnen exporteren naar het buitenland.

Een ander consortium werkt aan een soortgelijk project dat in de haven van Zeebrugge moet komen te liggen.

Bron: De Tijd, De Standaard, Argus Actueel | Foto: Kusteilanden.be