18-07-2018 15:01 | Door: Hidde Middelweerd

Wereldwijd werd er vorig jaar 1,8 bln geïnvesteerd in energie, een daling van 2 procent ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit onderzoek van de International Energy Agency (IEA). De investeringen in duurzame energie maakten echter een sterkere daling door: 7 procent. De IEA maakt zich zorgen, want de kans bestaat dat die daling zich dit jaar voortzet.

De IEA wijst de gewijzigde koers van China op het gebied van zonne-energie aan als een mogelijk gevaar dat de investeringen in duurzame energie dit jaar nog verder zullen kelderen.

Zonne-energie

De Chinese overheid liet onlangs weten per direct een stop te zetten op de bouw van nieuwe, grote zonneparken. Daarnaast wordt de subsidie voor bestaande zonne-energieprojecten fors verlaagd. Aangezien China verantwoordelijk is voor 40 procent van de wereldwijde investeringen in zonne-energie, hebben deze maatregelen wereldwijde gevolgen, stelt de IEA.

Energie-efficiëntie

Hoewel de investeringen in energie-efficiëntie wél een groei doormaakten, was de groei minder sterk dan in de jaren daarvoor. Daarnaast was de groei niet sterk genoeg om de daling in investeringen in duurzame energie te compenseren.

“De daling in wereldwijde investeringen in duurzame energie en energie-efficientie is zorgelijk”, stelt Dr. Fatih Birol, executive director van de IEA. “Dit kan de groei van schone energie bedreigen, wat wel nodig is om onze doelen op het gebied van energieveiligheid, klimaat en schone lucht te bereiken. De investeringen zouden juist rap omhoog moeten gaan. Dat maakt het des te teleurstellender dat ze juist dalen.”

Fossiele brandstof

Wat de IEA ook zorgen baart is dat de investeringen in fossiele brandstoffen vorig jaar toenamen, voor het eerst sinds 2014. Ook de investeringen in olie en gas maakten een bescheiden groei door.

Bron: IEA | Foto: Adobe stock