26-07-2019 10:19 | Door: Hidde Middelweerd

Met deze hoge temperaturen zit Nederland deze dagen middenin een hittegolf. Woensdagmiddag werd het oude hitterecord van 38,6 graden Celsius al verbroken, donderdag is er zelfs 40,7 graden gemeten op vliegbasis Gilze-Rijen. Hoge temperaturen, veel zonuren, een strakblauwe lucht… dat gaat geheid voor recordopbrengsten van onze zonnepanelen zorgen, toch? De waarheid is iets gecompliceerder.

“De opbrengst van een zonnepaneel hangt van een paar factoren af”, vertelt Roderick van Wisselingh, CFO van zonnepanelenleverancier Solease. “Het aantal zonuren per dag is bijvoorbeeld essentieel. Maar ook hoe schoon de lucht is: is er wel of geen sprake van bewolking? En praten we dan over sluierbewolking of een dik wolkenpak?”

Lees ook ons interview met Green Leader Gideon Goudsmit:

Zonnepanelen in een hittegolf

Op een dag met een strakblauwe lucht is de opbrengst van zonne-energiesysteem logischerwijs beduidend hoger dan op een dag met bewolking. Wat dat betreft zullen onze zonnepanelen het de aankomende week dan ook uitstekend doen. Maar ook temperatuur speelt een essentiële rol in de totale opbrengst van zonnepanelen en daar luidt de vuistregel net even anders: hoe hoger de temperatuur, hoe lager de opbrengst van zonnepanelen.

"Het zou nóg beter zijn als er een flinke hoosbui aan vooraf zou gaan"

Roland van der Klauw, algemeen directeur van zonnepanelenorganisatie Stichting Wocozon: “Zonnepanelen functioneren nu eenmaal beter in koele omstandigheden. Daarnaast heeft het al tijden niet geregend. Daardoor kan het zijn dat zonnepanelen inmiddels een stoflaagje hebben, waardoor de opbrengst net wat lager ligt. Dat zal niet heel veel schelen en er staat ons zeker een topweek te wachten, maar het zou nóg beter zijn als er een flinke hoosbui aan vooraf zou gaan.”

Green Leaders presentator Paul van Liempt interviewde voor onze podcast Eneco-topman Ruud Sondag. Luister hieronder naar de podcast en abonneer je voor meer Green Leaders podcasts op Spotify of Soundcloud.

Van Wisselingh sluit zich hierbij aan: “Op een dag met een maximumtemperatuur van 20 graden ligt het vermogen van je zonnestroominstallatie hoger dan op een dag van 30 graden. Het aantal zonuren en hoe blauw de lucht is, is echter veel bepalender in de opbrengst van zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen zal aankomende week dan ook heel goed zijn.”

Zonnepanelen schoonmaken

Van Wisselingh erkent dat schone zonnepanelen meer opleveren, maar raadt het schoonmaken ervan af. “Je behoudt topresultaten, of je je zonnepanelen nu schoonmaakt of niet. Het gaat hoogstens om een paar procent verlies. Ik zou in ieder geval zeker niet schrobben of een sopje gebruiken. Zonnepanelen hebben namelijk een beschermende coating en die wil je niet per ongeluk beschadigen.”

Record?

Gaat de aankomende week records opleveren in de opwekking van zonne-energie? Zowel Van der Klauw als Van Wisselingh verwachten van niet. “21 juni was de langste dag van het jaar, met de meeste zonuren”, aldus Van der Klauw. “De recordweken liggen dus achter ons.”

Van Wisselingh beaamt dat, maar verwacht wel een topmaand: “Ik verwacht geen dagrecords meer, maar ik verwacht wel een recordmaand. Dit is een unieke situatie, met heel veel heldere dagen, waar nog geen einde aan lijkt te komen.”

Lees ook:

De eerste versie van dit artikel verscheen op 24 juli 2018.

Bron: KNMI | Afbeelding: Adobe stock