25-07-2018 09:06 | Door: Hidde Middelweerd

Windmolens blijven niet voor eeuwig draaien. Op een keer moeten ze gedemonteerd en vervangen worden. Maar wat doen we vervolgens met al dat oude materiaal? “Niemand weet wat er met het afval moet gebeuren.”

Dat stelt Sebastiaan Verheijen van Extreme Eco Solutions (EES) in een persbericht van de Hogeschool Utrecht. Studenten technische bedrijfskunde van de school gingen onlangs aan de slag met dit onderwerp, om met oplossingen op de proppen te komen.

Windmolens

Het verwerken van oude windmolens is geen gemakkelijke opgave. Verheijen licht toe: “Je ziet soms bladen van windmolens terug als speeltoestellen. Een leuk idee, maar een duurzame oplossing is het niet. Het probleem is dat de bladen gemaakt zijn van samengesteld materiaal of ‘composiet’. Je kan het alleen bij een zeer hoge temperatuur verbranden. Grote afvalverwerkers hebben daarom geen belangstelling voor composiet.”

Recyclen en hergebruiken

Wat wel een optie is, is het shredderen en hergebruiken van het materiaal. Oude windmolens zouden op die manier een tweede leven kunnen krijgen als stoeptegels, grafstenen en wasbakken, aldus Verheijen. Samen met studenten van de Hogeschool Utrecht keek hij naar bedrijfsproces: hoe kan dat optimaal ingericht worden?

Er komen veel vraagstukken bij kijken. Zo is logistiek een interessant vraagstuk: verwerk je de bladen ter plekke of richt je een centrale verwerkingsplaats in? Ook wet- en regelgeving werd door de studenten als belangrijk ervaren. Sude Hoogenveen, student, in het persbericht: “Wet- en regelgeving was veel belangrijker dan we in het begin dachten. EES moet aan zóveel regels voldoen. Voor elke plek is onderzoek nodig en dat kost al gauw €15.000. Is dat wel rendabel?”

Windenergie

Echt concrete plannen zijn er nog niet. Het is echter wel een feit dat de helft van de windmolens in de Flevopolder de aankomende jaren tegen de vlakte gaan. Het hergebruiken van het composiet op locatie is in ieder geval een veelbelovend plan. Verheijen: “Het zou prachtig zijn als je de paden tussen de windmolens van hergebruikt materiaal zou kunnen maken.”

Lees ook:

Bron: Hogeschool Utrecht | Foto: Adobe stock