18-07-2012 16:32 | Door: Lotte Gerritsen

Het Nederlandse Greenfoot heeft deze week haar eerste zonnepark aangeschaft. Het park voorziet 1200 huishoudens van stroom.

Het jonge bedrijf spitst zich toe op groene beleggingsproducten en wil samen met beleggers een bijdrage leveren aan de stimulering en ontwikkeling van duurzame energie. Het opkopen van zonneparken is hier onderdeel van. “Als het aan ons ligt creëren we net zoveel parken tot er geen grijze energie meer nodig is”, zegt Sander Haas, Greenfoot CEO tegen DuurzaamBedrijfsleven.nl.

Feed-in tarief

Het park van 95.000 vierkante meter is gelegen in de Duitse stad Mühlhausen, zo’n 200 kilometer ten westen van Leipzig. De keuze voor de stad in de deelstaat Thüringen is grotendeels gebaseerd op het feit dat in Duitsland het feed-in tarief geldt. Dit is een vergoedingsstructuur om het gebruik van duurzame energie te bevorderen. Het park heeft met 19.000 panelen een capaciteit van 4,5 megawatt en kan 1200 huishoudens van stroom voorzien.
Als het aan ons ligt creëren we net zoveel parken tot er geen grijze energie meer nodig is.Sander Haas, CEO Greenfoot
De totale investering voor het park bedraagt €9.7 miljoen, dat gefinancierd wordt met behulp van beleggers die affiniteit hebben met duurzaamheid. Ook verwachten ze dat de investering een goed rendement heeft. Door het feed-in systeem krijgt Greenfoot Mühlhausen voor een periode van twintig jaar een vaste vergoeding van ruim 22 eurocent per kilowattuur geproduceerde elektriciteit.

Toekomstplannen

Inmiddels draait het solarpark volop. “Erg indrukwekkend om te zien”, vertelt Haas over het eerste zonnepark van de onderneming. “De weg naar de aanschaf van dit park was erg lastig. Het tweede park zal al gemakkelijker gaan en we hopen dat er nog vele parken zullen volgen.”
Wij willen echt een specialist worden op het gebied van duurzame energie.Sander Haas
In de toekomst wil Greenfoot meer parken gaan aanschaffen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Daarnaast is het volgens Haas van belang om meer duidelijkheid te creëren in het vakgebied. “Te vaak lees je helaas nog onjuiste informatie. Wij willen echt een specialist worden op het gebied van duurzame energie.”

Bron: Greenfoot Foto: Windwärts Energie GmbH