04-08-2018 08:50 | Door: Hidde Middelweerd

Energieontwikkelaar Renew Estate mag aan de slag met de planning van het grootste zonnepark van Australië tot nu toe. Het zogeheten Rodds Bay Project, bij de kust van Queensland, krijgt een capaciteit van 300 megawatt.

Met deze capaciteit wordt het zonnepark in staat om ongeveer 88.000 huishoudens van groene stroom te voorzien. Het zonnepark moet begin 2020 online komen.

Eerder werd bekend dat Queensland ook al het thuis wordt van het grootste onshorewindproject van Australië.

Zonne-energie

Australië leent zich perfect voor de opwekking van zonne-energie. Het land kent vele zonuren en heeft meer dan genoeg oppervlakte beschikbaar voor de opwekking van zonne-energie. Er zijn nu al meerdere grote zonneparken in aanbouw, waardoor analisten eerder al meldden dat de zonne-energie capaciteit in Australië binnen een jaar kan verdubbelen. Momenteel staat de totale zonne-energiecapaciteit in het land op ongeveer 7.800 megawatt.

In 2017 werden er maar liefst 3,5 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd, een stijging van meer dan 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Energieopslag

Door de opkomst van duurzame energieprojecten in Australië, wordt energieopslag ook steeds belangrijker. Ook op dit gebied maakt het land grote stappen. Zo is de grootste energieopslagfaciliteit op basis van li-ion batterijen te vinden in Australië. De opslagbatterij is gebouwd door Tesla, die in Australië ook werkt aan de grootste virtuele energiecentrale ter wereld.

Lees ook:

Bron: Climate Action Programme | Foto: Adobe stock