25-08-2014 12:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Waterstofproductie met behulp van een simpele penlight batterij. Onderzoekers van de Stanford Universiteit hebben goed nieuws voor de brandstofcelindustrie.

De Amerikaanse wetenschappers hebben niet meer nodig dan een bakje water en een AAA-batterij uit een afstandsbediening. De batterij stuurt stroom door twee elektroden van nikkel en ijzer, waardoor gasbelletjes van zuurstof en waterstof ontstaan.

"We konden de elektrodes met 1,5 Volt voldoende activeren om water bij kamertemperatuur te splitsen", zegt Hongjie Dai, hoogleraar Scheikunde aan de Stanford Universiteit in een verklaring. Het is voor het eerst dat dit proces bij een laag voltage slaagt met andere metalen dan platina of iridium. Vooral dat laatste noemt hij een grote verrassing. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

 

Waterstofauto

 

De ontdekking komt op een belangrijk moment. Dit najaar verschijnen de eerste waterstofauto's op de Nederlandse wegen. Toyota introduceert zijn eigen model in 2015. De voertuigen zelf stoten slechts waterdamp uit. De productie van waterstof, door middel van zeer hete stoom in combinatie met aardgas, is energie-intensief en heeft CO2 als bijproduct.

De methode van het team van Stanford kost weinig energie en is fossielvrij, dus veroorzaakt geen broeikasgassen. De marktintroductie zal nog even op zich laten wachter. De splitter gaat slechts enkele dagen mee en het is niet duidelijk hoe het proces werkt op industriële schaal. Toch verwachten de onderzoekers op basis van de resultaten snel vooruitgang te boeken.

Bekijk het filmpje van de Stanford Universiteit:

 

Bron: Stanford News | Foto: Stanford News