26-08-2014 12:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse vermogen aan zonne-energie kan zonder problemen verder groeien. In 2020 is het opgestelde vermogen 4 gigawatt, terwijl de huidige distributienetten tot 16 gigawatt kunnen verwerken.

Pas daarna zijn maatregelen nodig om overbelasting van de elektriciteitsnetten te voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving PBL en DNV GL (voorheen KEMA), Het potentieel van zonnestroom in de gebouwde omgeving van Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

In 2013 is het opgestelde vermogen van zonnepanelen in Nederland verdubbeld naar 700 megawatt. Een groei tot 16 gigawatt is door de meeste distributienetten goed op te vangen. Het duurt nog even voor dat moment is bereikt, maar RVO wilde weten hoe overbelasting van de elektriciteitsnetten is te voorkomen. Bijvoorbeeld op dagen met veel zon, hoewel dat beperkt voorkomt.

 

Variabele productie

 

In voorkomende gevallen kunnen zonnecentrales daarom tijdelijk minder produceren. Een beperking van maximaal 70 procent zou een energieverlies opleveren van niet meer dan 2 tot 3 procent per jaar.

Door slimmer elektriciteitsgebruik  op momenten van veel en weinig aanbod zijn grote pieken te voorkomen. Een variabele elektriciteitsprijs op basis van het aanbod kan dit stimuleren. Er is nog wel veel ervaring nodig voor een succesvolle toepassing.

Technische maatregelen om mogelijke overbelasting van het net te voorkomen, is het verzwaren van de distributienetten en transformatoren, stelt het rapport.

Gesteld dat alle woningen en gebouwen voorzien zijn van zonnepanelen, levert dit bij de huidige stand van de techniek een opgesteld vermogen van 66 gigawatt op. Per jaar levert dat voldoende stroom op voor de hele Nederlandse bebouwde omgeving. De energieopslagcapaciteit is nog ontoereikend om die volledig te benutten. Systemen voor seizoensopslag zijn voorlopig nog niet of onvoldoende beschikbaar. Zodra in de zomer meer zonnestroom voorradig is dan nodig en in de winter een tekort, neemt de behoefte daaraan toe.

Bron: PBL | Foto: Nuon