08-08-2018 17:04 | Door: Hidde Middelweerd

De bouw van het Kristal Solar Park, de grootste zonneweide van de Benelux, gaat in oktober van start. Het project bestaat uit maar liefst 300.000 zonnepanelen, goed voor een capaciteit van 99 megawattpiek.

Het zonnepark is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, zinkverwerker Nyrstar en de stad Lommel. Het zonnepark wordt in de buurt van Lommel gerealiseerd en levert vanaf de zomer van 2019 zijn eerste groene stroom.

Zonne-energie

Het Kristal Solar Park illustreert de groeiende markt voor zonne-energie en de steeds interessanter wordende businesscase ervan. Er dongen namelijk maar liefst 30 internationale partij mee naar de opdracht. Mede door deze competitieve en internationale prijsvraag kan het project 34 procent goedkoper gebouwd worden in vergelijking met de oorspronkelijke kosteninschatting. Een meevaller voor de Vlaamse overheid, die hierdoor € 31 mln aan subsidie bespaart.

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie: “De kostendaling bewijst dat hernieuwbare energie steeds rendabeler wordt. Dit project inspireert hopelijk ook anderen om mee te investeren in zonne-energie in Vlaanderen.”

Engie Fabricom

De aanbesteding werd uiteindelijk gewonnen door Engie Fabricom, onderdeel van Engie Groep, die in oktober met de bouw start. Het zonnepark moet, met een oppervlakte van 200 voetbalvelden, de grootste van de Benelux worden. Na de bouw blijft Engie Fabricom ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het zonnepark.

Ook de bestemming van de opgewekte zonnestroom is al bekend. Er wordt een directe kabel aangelegd tussen het zonnepark en de technische installaties van zinkverwerker Nyrstar Belgium, die neemt in eerste instantie alle opgewekte stroom af. Bedrijven die zich later op het bedrijventerrein Kristalpark III vestigen, kunnen echter ook een aansluiting op het zonnepark aanvragen en op die manier hun energiehuishouding verduurzamen.

Lees ook:

Bron: Lommel | Foto: Adobe stock