28-08-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Indiase windenergiesector moet harder werken. De regering heeft windmolenbouwers en projectontwikkelaars gevraagd er alles aan te doen om de jaarlijkse capaciteit te vervijfvoudigen.

Gebaseerd op de huidige groei van ongeveer 2 megawatt betekent dat een productieverhoging naar 10 gigawatt geïnstalleerd vermogen per jaar. Dat meldt de Amerikaanse website CleanTechnica die zich baseert op een Indiase krant. De nieuwe Indiase regering introduceerde in de begroting voor dit jaar nieuwe subsidiemaatregelen en belastingvoordelen om de sector te laten groeien. In 2020 wil het land 20 procent van de elektriciteitsvraag halen uit hernieuwbare bronnen.

India heeft al een totaal geïnstalleerd vermogen van ruim 20 gigawatt. Windenergie levert  67 procent van alle hernieuwbare energie in het land, zonnestroom staat op de tweede plaats. Windenergie is populair bij projectontwikkelaars en beleggers omdat het een bewezen technologie is.

 

Werkgelegenheid

 

Toch zoekt de overheid naar mogelijkheden om de sector een nieuwe boost te geven. Volgens een deze week verschenen onafhankelijke studie kan het land aanvullende financiering verkrijgen door de oprichting van een 'groene bank' voor energieprojecten en de uitgifte van groene obligaties.

Volgens de studie Renewable Energy Jobs and Finance van de National Resources Defense Council (NRCD) en de Council on Energy, Environment and Water (CEEW) heeft de sector inmiddels 70.000 banen opgeleverd. Het rendement kan verder omhoog als bestaande financiële hindernissen verdwijnen. Bijvoorbeeld door alternatieve vormen van financiering.

Bron: CleanTechnica, NRDC, Business Standard | Foto:  India Development Gateway