11-09-2018 12:32 | Door: Hidde Middelweerd

De voormalige stortplaats ’t Rikkerink in Ambt Delden wordt een zonnepark met maximaal 39.000 zonnepanelen. Het afdekken van de stortplaats ging vorige week van start.

Het plaatsen van zonnepanelen is niet de enige reden voor het afdekken van de afvalstortplaats. Onder de stortplaats bevindt zich namelijk een verontreinigde grondwaterbel, die wordt gevoed door hemelwater dat door de afvalbelt sijpelt.

Hoewel deze verontreiniging geen risico’s voor mensen en dieren met zich meebrengt, vindt afvalverwerker Twence het toch belangrijk om de verontreiniging aan te pakken. De afdeklaag zorgt ervoor dat er geen hemelwater meer door de afvalberg sijpelt, waardoor de verontreiniging op termijn sterk afneemt.

Zonnepanelen

De afdeklaag wordt zo aangebracht dat er in de toekomst een zonnepark gerealiseerd kan worden op de afvalstortplaats. Er is ruimte voor ongeveer 39.000 zonnepanelen, die groene stroom kunnen opwekken voor ongeveer 4.000 huishoudens. Twence wil eind 2020 van start gaan met de aanleg en installatie van de zonnepanelen.

Dit is overigens niet het eerste plan van Twence om met zonne-energie aan de slag te gaan. De afvalverwerker realiseerde eerder al een zonnepark van 11.000 zonnepanelen op Twentse bodem: zonnepark Tienbunderweg.

“De overheid wil dat in 2020 14 procent van de totale energieconsumptie duurzaam wordt opgewekt. Twence wil en kan daarvan in Twente de helft voor zijn rekening nemen”, stelde Marc Kapteijn, algemeen directeur van Twence, toentertijd.

Recycling

Ook in het aanleggen van de afdeklaag houdt Twence rekening met duurzaamheid. Het bedrijf maakt namelijk gebruik van een gecertificeerde, vrij toepasbare bouwstof uit gerecyclede materialen, die voor een groot deel uit bodemassen van eigen installaties bestaat.

Dit is niet de eerste keer dat een voormalige afvalstortplaats ingezet wordt als locatie voor een nieuw zonnepark. Lees ook:

Bron: Twence | Afbeelding: Twence