19-07-2012 11:29 | Door: Lotte Gerritsen

Met de afspraken tussen de Europese lidstaten om twintig procent van de energieopwekking duurzaam te laten verlopen, stevent Europa af op een tekort aan hout.

Dat stelt stichting Probos, een organisatie uit Wageningen die zich bezighoudt met diensten op het gebied van duurzaam bosbeheer. De helft van de duurzame energie wordt op dit moment opgewekt door de verbranding van biosmassa, een relatief goedkope methode. Als biomassa wordt vaak hout gebruikt. Hout is nu nog betaalbaar met zo’n twintig euro per ton, maar zal door de groeiende vraag flink in prijs stijgen, voorspelt Probos.

Afspraken Europese lidstaten

De Europese lidstaten hebben afgesproken dat Europa voor 2020 gemiddeld twintig procent van de energie uit duurzame bronnen moet opwekken. Voor Nederland geldt een richtlijn van veertien procent. Om deze doelstelling zo snel mogelijk te bereiken, zal het kabinet zich vooral richten op houtverbranding, doordat het relatief eenvoudig en goedkoop is.

De groeiende vraag naar hout zal al in 2015 een tekort van twintig miljoen kubieke meter veroorzaken, denkt Probos. Import van hout is geen optie, omdat het transport over grote afstanden niet duurzaam is. Hierdoor zal het voor Nederland lastig worden om de afgesproken veertien procent te behalen.

Druk op de bossen

Daarnaast is het maar de vraag hoe duurzaam het gebruik van hout eigenlijk is. “Dat kun je je inderdaad afvragen”, zegt Jan Oldenburger, senior consultant bij Probos. “De hele wereld vraagt naar hout, waardoor de druk op de bossen steeds groter wordt. Het bosbeheer raakt hierdoor in het geding.” Hoewel er randvoorwaarden zijn gesteld voor het gebruik van hout, is het niet de meest efficiënte manier, denkt Oldenburger.

De hele wereld vraagt naar hout, waardoor de druk op de bossen steeds groter wordt.Jan Oldenbuger, senior consultant Probos

Oplossingen

Probos heeft verschillende ideeën om het dreigende houttekort aan te pakken. Zo kan hout meerdere keren worden hergebruikt, voordat het uiteindelijk verband wordt. Ook zijn er efficiëntere en goedkopere wijzen van houtteelt te bedenken. Probos is al sinds de jaren negentig bezig met een onderzoek naar de mogelijkheden van de aanleg van wilgenakkers. Wilgen zijn een zeer snel groeiende boomsoort, maar de kosten voor de akkers zijn nu nog niet rendabel. Met de groeiende vraag naar hout kan dit echter toch interessant worden.

Bron: Trouw

Foto: blmiers2