03-09-2014 09:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Afvalverwerker SITA heeft de recyclingactiviteiten van de Houweling Groep overgenomen. Met de overname wil het concern de kunststof kringloop sluiten.

De afvalverwerker neemt twee productielijnen over waar harde plastics worden verwerkt tot hoogwaardige grondstoffen, zoals polypropyleen en polyethyleen. De  internationaal opererende Houweling Groep is gespecialiseerd in verpakkingen en transport en wil zich op die activiteiten concentreren.

Houweling zamelde tot voor kort ook het kunststof afval in van zakelijke klanten en grootverbruikers. In eigen beheer werd dit gescheiden in bruikbare en onbruikbare plastics. De onbruikbare kunststof diende als grondstof voor de productie van nieuwe verpakkingen.

“Met de recycling van verpakkingen was Houweling de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam ondernemen ruimschoots voor. Afvalverwerking behoort echter niet tot onze kernactiviteiten en we willen onze internationale positie als verpakkingsleverancier versterken”, zegt algemeen directeur Marc Houweling. “SITA rekent de recycling van kunststof afval juist wel tot haar core business. Door de kennis van beide partijen te bundelen, zijn we in staat elkaar te versterken”.

 

Samenwerking

 

In januari 2015 brengt SITA die activiteiten onder bij de sorteerinstallatie in Rotterdam. Dit is de eerste en enige installatie in Nederland die ingezameld huishoudelijk plastic sorteert en verwerkt. De productiecapaciteit van de nieuwe productielijn bedraagt uiteindelijk ongeveer 3.600 ton granulaat per jaar. SITA brengt de Houweling Groep in contact met klanten die plastic B2B-verpakkingen, zoals jerrycans, emmers en flessen, afnemen van leveranciers.

Beide bedrijven gaan nauw samenwerken om keten verder te sluiten. De industrie en de overheid hebben steeds meer behoefte aan gerecyclede, kwalitatief hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe producten. Door die terug te leveren aan industriële klanten, sluiten we de keten, zegt algemeen directeur Wieger Drooghvan SITA. De vestiging in Rotterdam moet zich ontwikkelen tot een breed, hoogwaardig kunststof recycling competence center.

Bron: SITA | Foto: SITA