09-09-2011 17:54 | Door: Lieuwe Jan Hettema

DuurzaamBedrijfsleven.nl is in Fryslân. Land van fierljeppen, skûtsjesilen, de wereldberoemde zwart-witte melkkoeien en natuurlijk boeren. Boeren met windmolens op hun land en eurotekens in de ogen. Maar om die euro’s ook op de bankrekening te krijgen moeten risico’s genomen worden. “Het is als Russische roulette.”

Achter de Friese stolpboerderij van Lolle en Titia Hylkema staat een achttal zestig meter hoge windturbines. Lolle Hylkema, de initiator en ‘kapitein’, en zijn vrouw Titia, de boekhoudster, realiseerden in juni 2007 samen met dertien andere boeren uit de omgeving het nieuwe ‘Wynpark Beabuorren’.

Lolle: “Met idealisme verover je de wereld niet. Nee, ik had al heel vroeg de visie dat energie een belangrijke factor in de samenleving zou worden. Er is niets hier om je heen waar geen energie in zit en je ziet dat het steeds belangrijker wordt. Daarom zijn we in 1989 begonnen met één turbine. Van 1996 tot 2006 was er het eerste windmolenpark met vijf molens. Daar hebben we niet zoveel aan gehad, de stroomprijs was toen gewoon te laag. Maakt niet uit, dat is het Russische roulette in deze onderneming zit."

"Met het huidige park vielen we juist met de neus in de boter: dat is de andere kant van Russische roulette. De molens die we nu hebben kostten €1,2 mln per stuk, inclusief onderhoud voor 15 jaar. We wekken met dit park in totaal dertig miljoen kilowatt op. Dat is voor tienduizend huishoudens, genoeg om een stad als Sneek van energie te voorzien.”

Hard werken

“De prijs die we voor de energie krijgen verschilt elk jaar weer. In 2009 was de energieprijs €7.8 cent per kilowatt, het jaar erop €3.98 en dit jaar €4.02 cent. En één cent op dertig miljoen is €300.000, tussen 2009 en 2010 zat dus een verschil van €1,2 mln. Hierdoor weet je ook niet precies wat de terugverdientijd is. Zonder subsidie schat ik het op iets meer dan twaalf jaar, mét subsidie vijf jaar. De subsidie die we krijgen is €7.7 cent per kilowatt, maar dat telt maar tot een bepaalde hoeveelheid kilowatt.”

“We hebben een hele wispelturige overheid. Elk jaar hebben we weer een andere subsidie, je weet nooit wat je krijgt. Kijk, niemand kan optimaal ondernemen wanneer de overheid zo’n beleid heeft. We hebben er hard aan gewerkt en hebben de investering er bijna uit. In het begin was het bijna een volledige baan, en daarnaast had ik dan nog mijn melkveehouderij. Maar nu alles op de rit staat loopt het mooi.”

De cirkel is rond

“Wat in het begin wel vervelend was, was dat op het moment dat wij de turbines aanvroegen, het nog acht of negen jaar duurde voordat we eindelijk konden bouwen. We moesten aan het begin van de procedure al wel aangeven welk type turbine we wilden neerzetten. Als we de meest recente windturbines hadden kunnen neerzetten, hadden we een veelvoud aan capaciteit gehad.”

"We hebben een enorm sterke anti-windenergieclub in Nederland. Die mensen zorgen ervoor dat er niet optimaal gebouwd kan worden, want wanneer we optimaal bouwen hebben we aanmerkelijk minder windmolens nodig. Ook de energiemaatschappijen werken niet altijd even goed mee. Duurzame energie betekent namelijk ook meteen decentraal opwekken. En decentraal opwekken tast de machtposities van de energiemaatschappijen aan.”

“Terwijl windenergie zo’n mooie vorm van energie is. De beschikbaarheid van deze turbines is bijna honderd procent, het is honderd procent duurzaam en we kunnen tot in lengte van dagen leveren. Als boer is het hartstikke mooi dat je gebruikt maakt van de wind, het land en van water. Je gebruikt alle natuurlijke elementen, de hele cirkel is eigenlijk rond.”